Ilmaston lämpiäminen saa kotkat liitämään ylösalaisin

No ei saa, otsikon liitävän kotkan kuva oli vain käännetty ylösalaisin. Mutta se herätti, eikös? Seuraava kuva sopisi äidinkielen opetukseen esimerkkinä kuvamanipuloinnin tehokkuudesta, mutta valitettavasti se löytyy ympäristötiedon kirjasta ilmastonmuutosta käsittelevässä kappaleessa, ja esitetään siinä todellisena:

Kuvahan on silmiinpistävästi manipuloitu leikkaamalla jää ympäriltä ja vaihtamalla tausta merenpinnaksi, sen totesi ensi silmäyksellä minulle ammattivalokuvaaja. WWF Suomi totesi minulle myös jääkarhukannan kasvaneen enintään kuusinkertaiseksi verrattuna 1950-lukuun. Jääpeite on Arktisella alueella nyt laajentunut vuodesta 2016, ja sen myötä 20-v sulamistrendi on hidastunut jo viimeiset 7 jaksoa. Mutta WWF:lläkään ei aina mene nappiin:

WWF pyysi anteeksi omaa vastaavaa kuvamanipulaatiotaan koululaisten taksvärkki-kampanjassa. Anteeksipyyntö oli kuitenkin meriselityksellä varustettu:

WWF Finland has apologised for using a retouched photo of a polar bear and cub standing on a tiny ice floe, apparently adrift in an ocean. However, the organisation’s communications head, Anne Brax, also defended use of the image as an advertising tool commonly used as shorthand for climate change and its impact on arctic regions, rather than as a news item.

Lainaus: YLE, koko meriselitys löytyy täältä

Alkuperäinen Steven Kazlowskin ottama luontokuva, josta manipulaatio yllä tehtiin, löytyy vertailtavaksi täältä.

KUVAPANKITKIN AGENDAA TUKEMASSA

Maailmalla on jopa erikseen rahoitettuja (päästökaupparahalla?) kuvapankkeja, joista poliittisen ilmastonmuutos -termin ja ilmastokriisin huutelijat voivat ilmaiseksi poimia haluamiaan manipuloituja kuvia sanomansa painottamiseksi. Sellaisia en linkittele.
Säveltäminen, Photoshop, Kuvayhdistelmä, Bokeh

Mutta kissakuvistahan tykkäävät kaikki. Vai menikö nyt yli? Jos olet lukenut totalitarismia irvailevan, mutta samalla maailman nykymenoa luotaavan George Orwellin ”Eläinten vallankumous” -kirjan, ymmärtänet poimintani. Lukusuositus, jos et ole.

Mutta mikä on koskettavin itse näkemäsi ilmastoon liitetty kuva? Kommenttiin sopii laittaa linkki muidenkin ihmeteltäväksi, todellinen tai manipuloitu, positiivinen tai negatiivinen tunnereaktio. Ilmastosta kiinnostuneille suosittelen median sijaan tiedettä, koska tämmöistäkin tapahtuu nykyään jatkuvasti.

Advertisement