Arvoisat Vihreät, miksi piilotitte tämän?

Suomen hallitus ilakoi päästöksestään, että miljardilla eurolla saataisiin Suomen hiilidioksidituotantoa vähenennettyä 3 miljoona tonnia vuodessa, vaikka määrä vastaa vain 0,0004 ppm ja maksaa miljardin. Maailman hiilidioksituotanto, luonto ja ihminen mukaanluettuna, on noin 800 000 miljoonaa tonnia vuodessa, ja Suomi on jo tällä hetkellä noin 60 miljoonan tonnin (60 MtCO2) nettonielu, kertoo EU Copernicus satelliittitulos. Käytettävän miljardin euron jälkeen olisimme noin 63 miljoonan tonnin nettonielu.

Hiilidioksin nettotuotanto ja nettonielu alueittain
Hiilidioksidin nettotuotanto/nielu alueittain. Kuvan perusteella Suomi on noin 60 MtCO2 nettonielu, eli luontomme käyttää hiilidioksidia tuplaten verrattuna siihen mitä suomalaiset ihmiset sitä tuottavat. Lähde: Chevallier et al. (2019), Objective evaluation of surface- and satellite-driven carbon dioxide
atmospheric inversions, Atmos. Chem. Phys., 19, 14233–14251 doi:10.5194/acp-19-14233-2019

Hiilidioksidin globaali hintalappu

Globaali vaikutus hiilidioksidipitoisuuteen tällä miljardilla eurolla olisi noin 0,0004 ppm:

1 ppm = 2,13 GtC (miljardia tonnia hiiltä)
1 GtC = 44/12 GtCO2 (miljardia tonnia hiilidioksidia)
Suomen kolmen megatonnin tuotannon muutos ppm-lukemaksi:
3 MtCO2 = 12/44*0,003/2,13 = 0,0004 ppm (miljoonasosaa tilavuudesta)

Ilmakehän pitoisuus kasvaa noin 2 ppm vuodessa, kiitos sekä luonnon että ihmisen. Laskemme globaalin hinnan oletuksella, että 2 ppm vähentäminen ihmistuotannossa pysäyttäisi pitoisuuden nousun, ja hinta olisi sama kuin mitä ”vähemmän vihertävä” hallituksemme nyt arvio:

2 ppm / 0,0004 ppm = 5000
5000 * miljardi euroa = 5 000 000 000 000 euroa

Viisi biljoonaa euroa

Maailmassa on noin 7,7 miljardia ihmistä. Mahtuisivat muuten kaikki seisomaan Laatokan järven jäälle, viime vuosisadalla olisivat mahtuneet vielä Inarinjärven jäälle. Jos jakaisimme hiilidioksidin hintalapun tasan kaikkien kesken, hinta olisi 650 euroa per maailmankansalainen.

Mutta 90% maailmankansalaisista ei tuollaisia rahoja omaa, vauvasta vaariin sekä euron päiväpalkalla elävät mukaanlukien. Keskituloisellekin nelihenkiselle perheelle 2 600 euron sijoitus ei ole pikkusumma. Rikkaimalle prosentille homma maksaisi vaivaiset 65 000 € / henkilö, joka on heille pikkusumma.

Niinpä toivoisin, että Sanna Marinin hallitus, ympäristö – ja ilmastoministerinään Krista Mikkonen, ei käyttäisi suomalaisilta miljardia euroa vähentääkseen maailman hiilidioksidipitoisuutta 0,0004 ppm:llä, vaan antaisivat hiilidioksidin vihertää palloamme edelleen.

Jo tapahtuvaan vihertymiseen ihmiselläkin on ollut hiilidioksidin tuottajana osuus, kertoo tiedejulkaisu Naturessa:

Maapallon vihertymisen ajurit ihminen ja luonto. Naturen tutkimusjulkaisun kuva, viite https://www.nature.com/articles/nclimate3004
Maapallon vihertymisen ajurit ihminen ja luonto. Lähde: Zhu, Z., Piao, S., Myneni, R. et al. (2016), Greening of the Earth and its drivers. Nature Clim Change 6, 791–795. doi:10.1038/nclimate3004

Ajankohtaista hiilidioksidista

Tämän hetkinen hiilidioksidipitoisuus maapallon pinnalla on keskimäärin 410-417 ppm, ja vaihtelee välillä 300-1000 ppm. Viime yön respiraatio sademetsissä oli jälleen kerran huomattavin hiilidioksidin lähde, mutta auringonnousu kääntää nuo punaiset sinisiksi jopa niin, että hiilidioksidi loppuu sademetsien kasvun näkökulmasta kesken joka päivä ennen auringonlaskua.

Hiilidioksidin pitoisuus (ppm) maapallon pinnalla 15.3.2021 aamuviideltä Suomen aikaa. Tuoreen tilanteen ja ennusteen löydät lähteestä: EU Copernicus CAMS

arvoisa hallituspuoluiden johto

Sanna Marin (SDP), Annika Saarikko (KESK), Maria Ohisalo (Vihr)., Li Andersson (Vas.), Anna-Maja Henriksson (RKP/SFP)

Ystävällisesti,

Sydänministeri

Advertisement

6 vastausta artikkeliin “Arvoisat Vihreät, miksi piilotitte tämän?

 1. Simo, kiitos, hyvä kooste hiilidioksidin vaihtelusta päivien mittaan ja eri tilanteissa. Ennen kaikkea tulisi korostaa meriveden lämpötilavaihteluiden säätelevän hiilidioksidin määrää ilmakehässä; lämpenevä vesi vapauttaa liuennutta hiilidioksidia merestä ilmakehään ja taasen kylmenevä vesi absorboi hiilidioksidia ilmakehästä.

  Tykkää

  1. Juuri näin, ja luonnon puolelta myös aiempina lämpökausina taskuun jään alle jäänyttä bakteerien ja sienten tuottamaa hiilidioksidia vapautuu seuraavilla lämpökausilla luontomme riemuksi. Teemme siis sen osalta nyt hyvää yhteistyötä luonnon kanssa, osallistumalla vihertymisen edellytykseen. Kiitoksia Boris!

   Tykkää

 2. Kiitos Simo , Boris ja kaikki te asiantuntijat että jaksatte tuottaa edelleen oikeata tietoa ja jaatte faktatietoa…valitettavasti niin moni päättäjä ja median edustaja on ehtinyt ”ripustaa” uransa tuohon satuun.
  Eli ei päästä valtamedia faktoja hyvää uskontoa sekoittamaan…uskossa on autuasta olla…ei antaudu tosiuskova
  Keskustelemaan teidän kanssanne, koska tietää että ei pysty satuansa puolustamaan…voimia Teille

  Tykkää

 3. Hyvähyvä, Simo ja Boris!
  Tuossa taas todellista tietoa uskonpuhdistukseen, kuten minä olen asian mieltänyt. Ajatteletko, Simo, että nuo ministerit suvaitsevat jotain sinulle kommentoida? Epäilen kyllä, ettei kommentteja heru. Olen itse kirjoitellut mm. K. Mikkoselle jonkun kerran ihan spostia tietyistä aiheista. En niinkään ilmastoon liittyviä aiheita vaan valkoposkihanhien ja merimetsojen lukumäärän vähentämisestä metsästämällä. Kerroin myöskin, että noita metsästettyjä ja muuten tapettuja hanhia on aivan pähkähullua haudata johonkin maan alle vaan ne tulee syödä ruokana. Nehän ovat luomuruokaa mikä on terveellistä eikä mitään geenimanipuloitua soijaa tai siitä teollisesti valmistettuja aineita.
  Tuossa suurin piirtein spostini aiheet, mutta mitään kommentteja ei ole tullut sieltä suunnalta. Enkä kyllä odotakaan. Ainiin, kerroin vielä, että nuo kettutyttöjen päästävät minkit ovat riesana mm. meidän saaressa olleet. Yksi minkki tappoi lähes kaikki vesilinnun poikaset mutta söi vain yhden niistä. Loput jäi minun tehtäväkseni haudata metsään.

  Tykkää

  1. Jos arvon palvelijoilla olisi ollut tieteeseen pohjaava vastaus, he olisivat vastanneet. Koska heillä ei ole, he koettivat hiljentää kysymyksen. Paljastivat yrityksellään kuitenkin vain itsensä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.