Suomen talvi 2022

Meteorologinen talvi (joulu-helmikuu) päättyi puolisen astetta Ilmatieteen laitoksen ”normaalia” talvea kylmempänä, mutta varsinainen talvi jatkuu vielä maaliskuulle. Sääennuste lupailee 10-15 asteen pakkasia jaksolle joka osuu maaliskuun alkuun (4.-10.3.) sekä hieman lisää lunta.

Kuvassa yllä on kolmen talvikuukauden keskilämpötilan poikkeama niillä sääasemilla, joista on saatavilla täysi mittaussarja vertailujaksolla 1991-2020. Suomessa toimii tällä hetkellä 121 aktiivista sääasemaa jotka on perustettu ennen vertailujakson alkua, mutta 30 vuoden talvien yhtenäinen mittaussarja löytyy niistä vain 34 asemalta. Osassa asemia tuloksen tulkintaa häiritsee kaupunkien lämpösaarekeilmiö (lämmitys, rakentaminen, liikenne, ihmisten määrä) joka voi vaikuttaa mittaustuloksiin 30 vuoden aikana. Osassa asemia myös mittarin siirto on voinut vaikuttaa tuloksiin. Näidenkin vuoksi, jopa läheisillä sääasemilla voi olla merkittäviä keskinäisiä eroja.

Ilmastollisesti Suomen talvet ovat viilentyneet Lapissa. Pisimmät viilenemiset on mitattu Utsojen Kevon ja Inarin Saariselän sääasemilla, joissa talvien lämpötilan kehitystrendi on negatiivinen jo yli 30 vuotta. Eteläisemmässä Suomessa viilenemistä on havaittu vasta 8 vuotta, joka ei vielä kata ilmastollista tarkastelujaksoa, mutta voi olla suuntaa antava alkaneesta pidemmästä viilenemisestä myös etelään. Sellaiseen kannattaa ainakin varautua:

Suomen talvi-ilmasto seuraa voimakkaasti kolmen maatamme ympäröivän meren pintalämpötilan kehitystä, ja niissä merkittävin osatekijä on pohjois-Atlantin noin 60-vuotinen vaihtelu. Kuivemmilla/korkeammilla alueilla vaikuttavana tekijänä näyttäisi olevan myös auringon noin 87-vuotinen Gleissberg-Wolff -jakso. Molemmat monivuosikymmeniset vaihtelut ovat ilmeisesti lämmittäneet Suomea 1970-luvulta 2010-luvulle, mutta niiden huippu vaikuttaa olevan nyt takana.

Kuvassa Suomen luotettavin pikäaikainen talvien lämpötilan tulos Sodankylästä, Lapin Ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen sääasemalta. Tuloksessa on havaittavissa monivuosikymmenisten vaihteluiden aikaansaama viileneminen 1930-luvulta 1970-luvulle, sen jälkeinen käänne lämpiävään 2010-luvulle saakka, sekä mahdollinen huipun saavuttaminen viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Arvioin Suomen tätä talvea ennalta Gindex-julkaisussa (katso tuorein Youtubessa). Arvioni oli 2,5 C keskimääräistä viileämpi talvi, joka oli ristiriidassa Suomen Ilmatieteen laitoksen lokakuussa julkaiseman 1-2 C keskimääräistä lämpöisemmän talven ennusteen kanssa. Toteuma päätyi lopulta Gindexin ja FMI:n arvioiden välillä, tuloksena noin puoli astetta keskimääräistä kylmempi talvi – Saaristossa ja Suomenlahden rannikolla talvi oli keskilämpötilaltaan lähellä normaalia, ja pohjois-Lapissa vajaan asteen kylmempi kuin vertailujaksolla. Kylmin vertailutulos mitattiin Ylitornion Meltosjärvellä, lämpöisin Maarianhaminan Jomalankylässä.

2022 talvi alkoi kylmänä, joulukuussa oli jo 4-5 C keskimääräistä kylmempää. Keskitalvi jatkui tavallista leudommalla tammikuulla sekä lähes samanlämpöisellä helmikuulla. Vaihtelu oli talvelle tyypillistä, kovine pakkasjaksoineen ja nollakeleineen, mutta lunta saatiin tavallista enemmän. Edelleen, Kouvolan Utin lentoasemalla mitattiin tänään 73 cm ja Ilomansin naarvassa 119 cm lunta. Järviemme jään paksuus vaihtelee tällä hetkellä 60 cm molemmin puolin. Maaliskuu alkaa viileänä, joten varsinainen talvi jatkuu vielä vaikka ”meteorologinen talvi” tänään päättyikin.

Hyvää kevättalvea, toivotaan aurinkoisia säitä! Ja kyllä se kevätkin vielä tulee.

Advertisement